VBAC je možný! Porod po předchozím císařském řezu je možný!

VAGINÁLNÍ POROD PO CÍSAŘSKÉM ŘEZU (VBAC)

Cesta k VBAC – Věřte ve svou sílu a připravenost

 

VBAC, neboli vaginální porod po císařském řezu, je cesta, kterou si vybírá  stále více žen. Pro mnoho z nich je to silné rozhodnutí, kterým chtějí získat zpět či částečně naplnit svou ženskou sílu z posilujícího prožitku vaginálního porodu.  VBAC znamená, že i po předchozím císařském řezu může žena porodit přirozenou cestou, a přestože existují určité výzvy, pro mnoho žen je to naprosto dosažitelné. V této kapitole tě provedu tím, co VBAC obnáší, jak se na něj připravit, a jak v sobě najít sílu na tuto cestu.

 

Co je to VBAC a TOLAC?

 

VBAC znamená “vaginální porod po císařském řezu” a zahrnuje možnost, že žena po předchozím císařském řezu porodí své další dítě vaginálně. Na druhé straně termín TOLAC (z angl. “trial of labor after cesarean”) označuje pokus o porod po císařském řezu, který může, ale nemusí vést k úspěšnému VBAC. Jinými slovy, TOLAC je proces, kdy se žena pokouší porodit vaginálně, a výsledkem může být buď úspěšný VBAC, nebo opakovaný císařský řez.

 

Kolik existuje typů VBAC?

 

VBAC není jednotná cesta, existuje několik různých možností:

 

  1. Plánovaný VBAC – žena se rozhodne pro přirozený porod a spolupracuje s respektujícím porodním týmem na optimální přípravě a průběhu porodu.
  2. Neplánovaný VBAC – porod začíná spontánně, ipřestože bylo v plánu opětovný císařský řez.
  3. VBAC doma – některé ženy volí tuto cestu s podporou zkušených porodních asistentek, přičemž toto rozhodnutí vždy závisí na důkladném zvážení zdravotního stavu.

 

VB2C a VB3+C: Vaginální porod po více císařských řezech

 

Pro mnoho žen může být VBAC nejen o jednom císařském řezu, ale i o více operacích. Existují pojmy jako VB2C (vaginální porod po dvou císařských řezech) nebo VB3+C (vaginální porod po třech a více císařských řezech). A i tyto případy jsou možné.

 

VB2C: Vaginální porod po dvou císařských řezech

 

Porod po dvou císařských řezech není tak neobvyklý, jak by se mohlo zdát. I zde platí, že pro ženy, které splňují zdravotní kritéria, je VB2C bezpečný a jeho úspěšnost je často velmi podobná jako u VBAC po jednom císaři. Důležitá je individuální konzultace s lékařem, aby bylo posouzeno riziko ruptury jizvy, zdravotní stav ženy a možnosti přirozeného porodu.

 

VB3+C: Vaginální porod po třech a více císařských řezech

 

Porod po třech nebo více císařských řezech (VB3+C) je v některých případech také možný. Úspěšnost těchto porodů může být nižší než u VBAC po jednom či dvou císařích, ale stále existují ženy, které porodily přirozeně i po více operacích. Klíčem k úspěchu je pečlivé sledování jizvy a celkového zdravotního stavu, spolu s podpůrným lékařským týmem, který má zkušenosti s těmito typy porodů.

 

V obou případech, VB2C a VB3+C, platí stejná pravidla: pozitivní přístup, důkladná příprava těla i mysli (pomocí technik z Hypnoporodu a jógy), zpracování předchozích porodních zkušeností a důkladná péče o jizvu jsou klíčové. Také je důležité věřit v sílu svého těla a mít kolem sebe tým, který tě podpoří na každém kroku této cesty.

 

Pamatuj, že i po více císařských řezech máš možnost prozkoumat možnosti přirozeného porodu. VBAC, VB2C, i VB3+C jsou cesty, které stojí za to zvážit, pokud se na ně cítíš připravená.

 

Příprava na VBAC: Jak ti může pomoci Hypnoporod a jóga

 

Stejně jako připrava na vaginální porod, tak příprava na VBAC není jen o fyzickém těle, ale i o nastavení mysli. Metody z Hypnoporodu a jógy mohou být skvělými nástroji, které ti pomohou se zklidnit, soustředit a důvěřovat vlastnímu tělu. Všechny v této knize zazněly. Můžeme vypíchnout to nejdůležitější.

 

Hypnoporod

 

Hypnoporod je především o tom, jak pracovat s myslí a tělem, abys měla klidný a pozitivní porod. Můžeš využít následující techniky:

 

Dechové techniky – hluboké, vědomé dýchání ti pomůže při zvládání kontrakcí a zároveň uvolní tělo i mysl. Osvojte si oba hypnoporodní dechy.

Vizualizace – představte si, jak hladce a přirozeně váč porod probíhá. Představujte si svůj úspěšný VBAC, jak rodíte  své dítě přirozeně a s láskou. Vyberte si video ženy, která úspěšně porodila po předchozím císařském řezu a opakovaně se na něj dívejte. Nejlépe předtím než půjdete spát. Dopřejte si uvolnit i všechny možné pocity a emoce, které se projeví.

 

Kateřina: “Když jsem se na VBAC připravovala vybrala jsem si video, ženy která rodí v porodním centru do vody. Toto video jsem si pravidelně pouštěla. Někdy jsem se u něj cítila odhodlaná a motivovovaná. Někdy jsem ženu obdivovala a leckdy i závidela, že ona mohla prožít to, co jsem si v tu chvíli taky přála. Plakala jsem, ale i radovala z nádherných emocí, které žena proživala. Měla jsem i strach, že to nezvládnu. V průběhu času jsem se postupně smiřovala se všemi možnými scénářemi.

Při porodu aniž bych si na ni vzpomněla, jsem zaujala stejnou pozici k vypuzování miminka a velmi obdobným způsobem i vydýchávala. Za mne tato vizualizace a porodní příběhy dalších žen, které porodili VBAC mi bylo velkou oporou a motivací si dopřát věřit, že i já mohu takovýho porod prožít. “

 

Afirmace – pozitivní věty, které můžete opakovat jako mantru, vám dodají sebedůvěru a posílí vaši důvěru a víru v úspěch. Některé afirmace mohou znít:

  • „Mé tělo je silné. Jsem silná..“
  • „Každá vlna mě přibližuje k mému miminku.“
  • „Důvěřuji procesu a vím, že jsem připravená.“

Relaxace-  puste si hluboké hypnoporodní relaxace před spaním

 

Jóga – Jóga je další skvělý nástroj, který může posílit tělo i mysl v přípravě na VBAC. 

 

Pomůže vám mimojiné:

Otevřít a posílit pánevní oblast,

Uvolnit svaly a snížit napětí v jizvě po předchozím císaři,

Zlepšit flexibilitu a přirozený pohyb, což je klíčové pro přirozený porod.

Pravidelná jóga zastavení s hypnoporodem vám umožní lépe vnímat své tělo a reagovat na jeho signály během porodu. 

 

Příprava zahrnuje také práci s jizvou.

 

Opečovávejte svou jizvu – fyzická jizva je součástí vašeho těla a je důležité ji přijmout. Pravidelné masáže jizvy a fasciální uvolňování vám mohou pomoci lépe vnímat tuto oblast těla, čímž se zvýší tvá důvěra v jeho sílu.

Spojte se s jizvou i na emocionální rovině. Dotek a péče o ni může posílit pocit uzdravení a připravenosti na nový porod.

 

Mýty a fakta o VBAC: „Jednou císař, vždycky císař“?

 

Tento mýtus, že pokud jste jednou rodila císařem, nemůžete rodit přirozeně, je jedním z nejrozšířenějších a nejméně pravdivých. Naopak, výzkumy ukazují, že úspěšnost VBAC se pohybuje kolem 60-80 %, což je skvělá statistika! Důležité je mít podporující lékařský tým, který vás provede tímto procesem, a zároveň si můžete dovolit zůstat v kontaktu se svými pocity.

 

Zdravotní stav a potenciální rizika

 

Je přirozené mít obavy o bezpečnost porodu po císařském řezu. Jedním z nejčastěji zmiňovaných rizik je ruptura dělohy, kdy může dojít k prasknutí jizvy po předchozím císaři. Pravděpodobnost této komplikace je však relativně malá a pohybuje se v rozmezí 0,5 – 1 %. 

 

Důležité je věnovat pozornost svým pocitům během porodu – ostrá, bodavá bolest v oblasti jizvy není normální a vyžaduje okamžitou pozornost. Na druhé straně pnutí a tahání jsou během porodu běžné a souvisí s přirozenými změnami dělohy a pánevní oblasti.

 

Statistika úspěšnosti a rizik VBAC

 

  1. Úspěšnost VBAC (vaginálního porodu po císařském řezu) se podle mnoha studií pohybuje kolem 60-80 % pro ženy, které splňují podmínky. To znamená, že většina žen, které se rozhodnou pro pokus o vaginální porod po císařském řezu, může porodit přirozeně.
  • Zdroj: American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)
  1. VB2C (vaginální porod po dvou císařských řezech) má také dobrou úspěšnost, i když je o něco nižší než u VBAC po jednom císaři. Úspěšnost VB2C se obvykle pohybuje kolem 60-70 %.
  • Zdroj: National Institute for Health and Care Excellence (NICE)
  1. Riziko ruptury dělohy při VBAC je poměrně nízké, ale stále je to jeden z největších faktorů, které lékaři sledují. Riziko ruptury dělohy při pokusu o VBAC je obvykle udáváno mezi 0,5 % až 1 %.
  • Zdroj: American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)
  1. U žen, které se pokouší o VB2C nebo VB3+C, může být riziko ruptury dělohy mírně vyšší, ale stále se jedná o poměrně malé riziko. Pro VB2C se riziko odhaduje na 1,36 %, pro VB3+C může být riziko o něco vyšší, ale dostupné údaje se liší.
  • Zdroj: Systematické přehledy publikované v odborných časopisech, například Cochrane Database.
  1. TOLAC (Trial of Labor After Cesarean) – Pokus o vaginální porod po císařském řezu je doporučován jako bezpečná a vhodná volba pro mnoho žen, přičemž úspěšnost TOLAC, pokud jde o dosažení vaginálního porodu, je podobná jako u VBAC.
  • Zdroj: World Health Organization (WHO)

 

Odkazy na vědecké zdroje:

 

  • American College of Obstetricians and Gynecologists (ACOG)

https://www.acog.org/

  • National Institute for Health and Care Excellence (NICE)

https://www.nice.org.uk

  • Cochrane Database of Systematic Reviews

https://www.cochranelibrary.com

  • World Health Organization (WHO)

https://www.who.int

 

Dva různé pohledy na císařský řez

 

Je důležité si uvědomit, že každý porod je jiný a každá žena k němu přistupuje s jinými očekáváními a emocemi. 

 

Ženy, které jsou s císařským řezem smířené

 

Pro některé ženy je císařský řez cestou, která zachránila život jejich dítěti, nebo jim umožnila bezpečně překonat komplikace, které by při přirozeném porodu byly rizikové. Tyto ženy mohou cítit vděčnost za moderní lékařskou péči a za to, že jim císařský řez umožnil stát se matkami v bezpečí. Cítí se smířené s tím, jak jejich porod probíhal, a vnímají ho jako správné rozhodnutí pro daný okamžik.

 

Ženy, které pociťují nedostatečnost nebo selhání

 

Na druhé straně jsou ženy, které mohou mít z císařského řezu pocit nedostatečnosti, nenaplnění svého ženského potenciálu nebo dokonce selhání. Mohly toužit po přirozeném porodu, připravovat se na něj a věřit ve své tělo, ale okolnosti je přivedly k nečekanému zákroku. Tento zážitek pro ně může být emocionálně náročný, protože se nemusí cítit jako „skutečné rodičky“. Je důležité si uvědomit, že tyto pocity jsou zcela běžné a nikdo by je neměl bagatelizovat.

 

Zpracovat svůj předchozí porodní příběh

 

Jedním z nejdůležitějších kroků na cestě k VBAC je zpracování předchozího porodního zážitku. Předchozí císařský řez mohl být nečekaný nebo traumatický, a proto je důležité, abyste ho zkusila přijmout a zpracovat si své pocity. Tento proces vám může umožnit posunout se vpřed s důvěrou a otevřeností vůči novému porodnímu zážitku. Nezávisle na tom, jaký máš pocit z porodu císařským řezem, existují cesty, jak se s touto zkušeností vyrovnat a přijmout ji jako součást vaši osobní cesty. V následující kapitole najdete několik praktických způsobů, které vám mohou pomoci najít smíření a vnitřní klid

 

VBAC je možný!

VBAC je reálná možnost pro mnoho žen a všechny techniky, které probíráme v této knize, jsou skvělou přípravou pro přirozený porod – ať už jde o první, nebo VBAC porod. Klíčovým faktorem je respektování vašeho aktuálního zdravotního stavu, zejména stavu jizvy a celkové anamnézy. S podporou, správnou přípravou a důvěrou v sebe sama je VBAC dosažitelný a posilující zážitek.